Sista vilan
Så här går det till:
Vi har ett separat rum med egen ingång i en avskild del av kliniken. Där finns plats för flera djurägare och möjlighet för hela familjen att följa med om så önskas.
Inför en inbokad avlivning är det bra att ha funderat kring om man vill vara med under själva avlivningen, eller om man vill ta farväl innan. Det finns möjlighet att vara med till exempel fram tills att ditt djur fått lugnande medicin. Du kan också vara med hela tiden, eller ta farväl att ditt djur redan i väntrummet.
Det är även bra att fundera kring om ni vill ta med ert djur hem direkt efter att det fått somna in, eller om ni vill få det kremerat. Vi samarbetar med Cremit smådjurskrematorium. Om ni väljer kremering kan ni få tillbaka askan, eller så sprids den i krematoriets minneslund.
När ni kommer till kliniken blir ni visade till det separata rummet för sista vilan. Du får därefter skriva på papper där du intygar att du önskar låta ditt djur somna in. Du betalar även besöket vid ankomst. På så sätt kan du gå hem genom en separat utgång efter avlivningen, och behöver inte passera genom receptionen.
Väl inne på rummet går vi igenom mer praktiskt hur det går till och därefter ger vi ditt djur en injektion med lugnande och smärtlindrande medicin. Efter ca 10 minuter när djuret blivit trött och dåsigt placerar vi en permanantkanyl, vanligtvis i frambenet på ditt djur. Genom denna injicerar vi avlivningsvätska direkt i blodet.
Efter att vi gett avlivningsvätskan stannar stannar hjärtat vanligen inom en minut. Det hela brukar gå mycket lugnt till och är inte förknippat med smärta eller lidande.
Det är viktigt att känna till att många djur har agonala rexflexer, det vill säga att de kan andas eller röra sig i många minuter efter att hjärtat slutat slå.
För hjälp med avlivning i hemmet samarbetar vi med hemveterinär Lena. Vi hjälper gärna till att boka in ett hembesök av henne.